افرادی که گرفتار سوء مصرف مواد مخدر هستند باید در زمینه ترک اعتیاد به یک باور درونی برسند تا بتوانند در این مسیر موفق شوند. در این راستا نخستین قدمی که برای ترک اعتیاد باید انجام دهند، علاوه بر تصمیم به پاکی، سم زدایی بدن از ماده مخدر است. در این فرایند یکسری اقدامات باید با تحت نظارت کادر پزشکی انجام میشود تا علائم ترک
اعتیاد در فرد بیمار به حداقل ممکن برسد و طول درمان تکمیل شود. در ادامه این مقاله همراه ما باشید تا درباره نحوه سم زدایی مواد مخدر از بدن و انواع روش های سم زدایی اعتیاد اطلاعات بیشتری کسب کنید.
سم زدایی اعتیاد فرآیندی جهت از بین بردن و قطع مصرف مواد مخدر در فرد بیمار است. در این عملیات روشهای مختلفی جهت سم زدایی بدن از مواد مخدر بسته به نوع و میزان مصرف فرد بکار گرفته میشود. هدف از این اقدامات، ترک اعتیاد با شرایط روحی و جسمی مناسب همراه با تدوین برنامه درمانی مطلوب است تا در کمترین زمان ممکن علائم ترک در فرد بیمار مشهود شود. براین اساس علائم ترک اعتیاد و سمزدایی به عوامل زیر بستگی دارد:
امروزه دیگر ترک اعتیاد با حبس خانگی به هیچ فرد بیماری توصیه نمیشود که به دلیل دردآور بودن درصد موفقیت آن بسیار پایین است و عوارض جانبی بسیاری به همراه خواهد داشت. بر این اساس مراکز و کلنیکهای ترک اعتیاد انواع روشهای سم زدایی اعتیاد به کار گرفته میشود که در ادامه بیان آنها خواهیم پرداخت.
در این روش در کلینیکهای ترک اعتیاد به بیمار کمک میکنند تا در یک دوره مشخص و تدریجی با استفاده از داروهای جایگزین، سم ماده مخدر مصرفی را از بدن وی خارج کنند. گفتنی است با این اقدام میزان وابستگی فرد با مواد مخدر کاهش مییابد و به صورت تدریجی دوز مصرف دارو نیز تحت نظارت پزشک متخصص کمتر میشود تا علائم ترک اعتیاد در بیمار بروز کند.
تأثیرگذاری درمان دارویی به گونهای که احساس نشئگی که محرک اصلی در روی آوردن به مصرف مواد مخدر را در بیمار از بین میبرد. در ادامه به معرفی برخی از داروهای جایگزین برای سم زدایی اعتیاد اشاره خواهیم کرد که البته این داروها به سادگی در دسترس نیست و نیاز به تجویز پزشک معالج دارد.
یکی از روش های سم زدایی اعتیاد که توسط پزشکان متخصص پس از قطع یکباره ماده مخدر انجام میگیرد، روش ترک اعتیاد سریع و فوق سریع است که در بین بیماران به ترک اعتیاد یابویی معروف است. در این روش از داروی ضد مخدر آنتاگونیست جهت بروز علائم محرومیت و قطع مصرف شدید تجویز میشود. پس از آمادهسازی بدن بیمار دارویهای خاصی اعم از نالتروکسان را دریافت میکند تا دوره درمان وی تکمیل شود و میزان بازگشت و تمایل به مصرف مواد مخدر تقریبا به طور کامل برطرف شود. در این روشهای درمانی به
دلیل قطع مصرف ناگهانی باید زیر نظر پزشکان متخصص و تحت مراقبتهای ویژه علائم ترک اعتیاد با دریافت داروهای بیهوشی کنترل شود. در هر دو روش سم زدایی به سریع و فوق سریع فرد باید در مراکز تخصصی ترک اعتیاد بستری شود و علاوه بر تجویز داروی ضد مخدر نالتروکسان جهت کاهش وسوسه فیزیکی برای مصرف، مداخلات روانپزشکی نیز انجام میشود.
فرایند و مراحل سم زدایی مواد مخدر از بدن بستگی به شرایط بیمار و سطح نیاز درمانی وی دارد اما به طور کلی در کلینیکهای ترک اعتیاد جهت آغاز دوره درمانی سه مرحله زیر به کار گرفته میشود.
پزشکان حاضر در کلینیکهای ترک اعتیاد، بیماران را از نظر مشکلات جسمی و روانی مورد ارزیابی قرار میدهند و جهت تشخیص میزان دوز داروی ضد مخدر مورد نیاز برای سمزدایی و تدوین برنامه درمانی، آزمایش خون گرفته میشود.
یکی دیگر از مراحلی که توسط پزشکان متخصص انجام میشود به کار بردن همزمان درمان پزشکی و روانپزشکی جهت پایدارسازی و ایجاد ثبات در شرایط بیمار است. با این اقدامات میزان آسیبپذیری بیمار کاهش یافته و برای جلوگیری از عوارض ترک، داروهای ضد مخدر تجویز میشود.
مهمترین و آخرین مرحله سم زدایی اعتیاد، پیادهسازی برنامه درمانی مشخص است. در این راستا پزشک معالج بیمار را با روند درمان و نحوه توانبخشی آشنا میکند تا شانس موفقیت افزایش یابد.
سم زدایی بدن از مواد مخدر در خانه و بدون نظارت پزشکی به طور قطع مشکلات عدیدهای را برای بیمار ایجاد خواهد کرد که گاهی میتواند کشنده باشد. بنابراین بهترین مکان برای سم زدایی اعتیاد بستری شدن در مراکز و کلینیکهای تخصصی ترک مواد مخدر و تکمیل فرایند درمان در محیطی حرفهای و امن تحت نظارت کادر پزشکی مجرب است. برنامه سم زدایی به صورت بستری و سرپایی جهت خارج کردن مواد اعتیادآورد از بدن بیمار انجام میشود تا عوارض ناشی از عدم مصرف مواد مخدر به حداقل برسد.
البته علاوه بر سمزدایی اقدامات روانشناختی انجام خواهد شد تا به بیمار در پیشگیری از عود دوباره اعتیاد کمک کند. بنابراین برای تجربه زندگی بدون مصرف مواد مخدر و ترک سوءمصرف مواد لازم است از مشاوره مراکز اعتیاد و مراکز درمانی سم زدا بهرهمند ببرید. از این رو پزشکان این مراکز متناسب با نوع ماده مخدر مصرفی، و مدت زمان و مقدار مورد استفاده و توان جسمی شما برنامه درمانی مناسبی تدوین خواهند کرد.
مدت زمان بستری برای ترک اعتیاد بستگی به شرایط و نوع مصرف بیمار دارد اما اغلب بیمار حدود سه روز نیاز به بستری جهت سم زدایی سریع و فوق سریع مواد مخدر از بدن دارد. البته جهت از بین بردن علائم ترک باید بیمار تا مدت مشخصی تحت مراقبت پزشک باشد. اما مدت زمان بستری ترک اعتیاد جهت سم زدایی تدریجی با توجه به میزان مصرف و
نوع ماده مصرفی و شرایط جسمانی بیمار بین یک تا دو هفته (بین 10 تا 14 روز ) طول میکشد. لازم به ذکر بعد از تکمیل فرایند درمان سم زدایی اعتیاد، بیمار باید در دوره درمان روانشناختی حضور یابد که طول دوره آن 28 روز است تا بهبودی کامل نسبت به اعتیاد به الکل و مواد مخدر موفقیتآمیز شود.
سم زدایی بدن از مواد مخدر و ترک اعتیاد برای افرادی که وابستگی شدیدی به مصرف مخدر دارند، اغلب غیر قابل باور خواهد بود. بنابراین جهت ترغیب این افراد به ترک اعتیاد باید اقدامات انگیزشی مناسبی انجام شود تا بیمار جهت دریافت دارو و اقدامات پزشکی رفع سوءمصرف مواد مخدر همراه شود. بنابراین جهت دریافت برنامه درمان اصولی ترک اعتیاد و
کاهش علائم خماری لازم است که به مراکز و کلینیکهای ترک اعتیاد مراجعه کنید. در این مراکز با استفاده از جدیدترین روشهای درمانی به شما به عنوان یک بیمار گرفتار سوء مصرف مواد مخدر کمک خواهند کرد تا مراحل ترک اعتیاد را در بهترین شرایط ممکن سپری کنید و بتوانید هرچه سریعتر به زندگی سالم در کنار خانواده خود بازگردید. اما در این میان
لازم است بدانید که استفاده از داروهای گیاهی و طب سنتی به تنهایی برای سم زدایی بدن از مواد مخدر تاثیرگذار نیست. بلکه در کنار مراحل سم زدایی دارویی برای از بین بردن ماده مخدر از بدن باید اقدامات روانشناختی نیز روی فرد بیمار انجام شود تا علائم ترک به حداقل برسد و تاب و توان فرد برای عدم مصرف مواد مخدر افزایش یابد. همچنین در کنار این اقدامات، یک رژیم غذایی سالم زیر نظر پزشک معالج برای تقویت توان جسمی فرد تهیه میشود تا روند ترک اعتیاد تسهیل شود.
فرایند درمان سم زدایی اعتیاد میتواند بسیار دردناک و خطرناک باشد، به همین دلیل استفاده از توان علمی یک پزشک متخصص از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. در صورتیکه عملیات سم زدایی با نظارت پزشک مجرب انجام شود، بازتوانی بیمار در محیطی امن و راحت انجام میشود و عوارض ناشی از ترک نیز به حداقل ممکن میرسد.
البته اگرچه درمان سم زدایی بدن از مواد مخدر، کاهش علائم ترک را به دنبال خواهد داشت اما بروز برخی از علائم اجتنابناپذیر است و به بستگی به نوع و میزان مصرف مواد مخدر بیمار دارد. در ادامه به برخی از شایعترین عوارض سم زدایی اعتیاد از بدن اشاره خواهیم کرد.
در این مطلب سعی کردیم تا شما را با روشهای سم زدایی اعتیاد و مراحل آن آشنا کنیم. به خاطر داشته باشید که علاوه بر انگیزه برای ترک مصرف مواد مخدر باید در انتخاب یک کلینیک معتبر دقت لازم را داشته باشید. در این رابطه میتوانید روند درمان در کلینیکهای مختلف را مورد بررسی قرار دهید. لازم به ذکر است مراکزی که از توان افراد متخصص و به
روزترین روشهای ترک اعتیاد را مورد استفاده قرار میدهند به مراتب نسبت یک مراکز ترک اعتیاد نامعتبر، راحتتر و اصولیتر میتوانند شما را از شر سوء مصرف مواد مخدر نجات دهند. به همین دلیل به شما بیماران پیشنهاد میکنیم که از افراد متخصص برای سم زدایی بدن از مواد مخدر و پاکسازی آن از افراد متخصص در این زمینه مشاوره بگیرید.
منظور از سم زدایی اعتیاد چیست؟
سم زدایی اعتیاد به معنی قطع یا کاهش مصرف مواد مخدر است و به فرد معتاد کمک میکند تا با اثرات مزمن مسمومیت به مواد مخدر در بدن خود با روشهای درمانی مختلف غلبه کند.
عوارض سم زدایی مواد مخدر تا چه حدی است؟
بروز علائم و عوارض جسمی و روحی در دوره سم زدایی به دلیل کاهش مصرف ماده مخدر در بدن بیمار امری طبیعی است اما این دوره درمانی باید تحت نظر و مراقبت پزشک و روانشناس انجام شود تا از عوارض شدید آن پیشگیری شود.
بهترین روش سم زدایی اعتیاد از بدن کدام است؟
روشهای مختلفی برای سم زدایی بدن از مواد مخدر وجود دارد و اگر هر کدام از این روشها به صورت اصولی در کنار درمان روانشناختی به کار برده شود میتواند موثر واقع شود.
کلمه کلیدی: سم زدایی اعتیاد